Η International Rescue Committee στην Ελλάδα (IRC Hellas) ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2015, στο νησί της Λέσβου, ανταποκρινόμενη στους πρωτοφανείς αριθμούς προσφύγων που έφταναν στο νησί εκείνη την εποχή. Η IRC Hellas είναι μέλος της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης IRC, η οποία, από το 1933, υποστηρίζει πρόσφυγες και προσφύγισσες, εκτοπισμένους πληθυσμούς και θύματα βίαιων συρράξεων ανά τον κόσμο.
Το 2021, η ομάδα των επαγγελματιών μας εργάστηκε στα νησιά της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, καθώς και στην Αθήνα, ενώ παρείχε επικαιροποιημένες και αξιόπιστες πληροφορίες μέσω της πλατφόρμας Refugee.Info σε ολόκληρη την επικράτεια. Στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, παρείχαμε υπηρεσίες ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, ενώ στη Λέσβο συνδράμαμε με εγκαταστάσεις υγιεινής και καθαριότητας, προώθηση περιβαλλοντικής υγιεινής, προστασία από την πανδημία του κορωνοϊού, κοινωνικές υπηρεσίες για παιδιά και γυναίκες και υπηρεσίες ενδυνάμωσης καθώς και μη τυπικής εκπαίδευσης και απασχολησιμότητας. Στη Λέσβο επίσης παρείχαμε υπηρεσίας έγκαιρης ένταξης μέσω μαθημάτων γλώσσας και υπολογιστών. Στην Αθήνα, παρείχαμε ένα εύρος υπηρεσιών σχετικών με την παιδική προστασία και την ένταξη στην αγορά εργασίας.
Το 2021 ήταν μια δύσκολη χρονιά, με διαφορετικές προκλήσεις σε κάθε περιοχή που δραστηριοποιείται η IRC Hellas. Οι νέες Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές (ΚΕΔ) ξεκίνησαν τη λειτουργία τους σε Σάμο, Κω και Λέρο την περίοδο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου 2021. Οι ΚΕΔ περιβάλλονται από συρματοπλέγματα και ψηφιακή επιτήρηση, με περιορισμούς για τους διαμένοντες/ουσες. Επιπλέον, ο αντίκτυπος της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016 επιδεινώθηκε περαιτέρω από την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) τον Ιούνιο του 2021, η οποία χαρακτήρισε την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα» για άτομα από το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, τη Σομαλία και τη Συρία. Τέλος, το κλείσιμο του δημοτικού καταυλισμού Καρά Τεπέ στο νησί της Λέσβου άφησε πολλούς ανθρώπους με ευαλωτότητες χωρίς αξιοπρεπή στέγη.