Την Τρίτη 27 Ιουνίου 2023, η International Rescue Committee (IRC) Hellas διοργάνωσε την εκδήλωση κλεισίματος και αποτίμησης του έργου “FUTURA - Fostering the Transition of Unaccompanied Children to Adulthood” στον Πολυχώρο T.A.F (The Art Foundation, στο Μοναστηράκι).

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό η Διευθύντρια της IRC Hellas Δήμητρα Καλογεροπούλου, η Αικατερίνη Σώκκα προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης Αιτημάτων Στέγασης και Μετεγκαταστάσεων της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ασυνόδευτων  Ανηλίκων  του  Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης, Διευθυντής των Προγραμμάτων «Τοπική Ανάπτυξη και Μείωση της Φτώχειας» και «Άσυλο και Μετανάστευση» των EEA Grants στην Ελλάδα., Η Αλεξία Παπαντωνίου, υπεύθυνη των διαμερισμάτων ημι-αυτόνομης διαβίωσης του εν λόγω προγράμματος της IRC Hellas, παρουσίασε συμπεράσματα, καλές πρακτικές, προκλήσεις και τρόπους συνέχισης εναλλακτικών μορφών φροντίδας παιδιών και άλλων ευάλωτων ομάδων μεταξύ των ατόμων που μετακινούνται.

«Από τον Αύγουστο του 2019, το έργο “FUTURA” υποστήριξε 82 ασυνόδευτα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, από 16 έως 18 χρονών για την ανεξαρτητοποίηση και την ομαλή τους μετάβαση στην ενηλικίωση. Το πρόγραμμα προσέφερε ασφαλή διαμονή σε εποπτευόμενα διαμερίσματα, και υποστηρικτικές υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής, νομικής και εκπαιδευτικής φύσης, καθώς και δραστηριότητες ένταξης στην τοπική κοινότητα. Επιπλέον, από τον Αύγουστο του 2022 το έργο προσέφερε ασφαλή στέγαση και υπηρεσίες προστασίας και ενδυνάμωσης σε γυναίκες εγκυμονούσες ή με παιδιά (μονογονεϊκές οικογένειες), υποστηρίζοντας 11 γυναίκες και 14 παιδιά, σε τέσσερα διαμερίσματα στην Αθήνα.», ανέφερε μεταξύ άλλων η Αλεξία Παπαντωνίου.

Τέλος, ο Parwan*, ένα από τα παιδιά που έζησε σε διαμέρισμα του έργου και πλέον έχει ενηλικιωθεί, μίλησε για τη δική του οπτική, πώς το πρόγραμμα τον βοήθησε και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ως ασυνόδευτο παιδί στην Ελλάδα.

«Λόγω ενός προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζω από όταν έφτασα στην Ελλάδα, χρειαζόμουν σταθερή παρακολούθηση, από τον ίδιο γιατρό και παροχή συγκεκριμένης αγωγής. Η Χαρά, η κοινωνική λειτουργός μου στο διαμέρισμα, με βοήθησε από την αρχή να βρω τον κατάλληλο

γιατρό, να μπορέσω να κλείνω μόνος μου τα ραντεβού και να μην το αντιμετωπίζω σαν πρόβλημα. Η υποστήριξη στο διαμέρισμα από όλη την ομάδα, τη δικηγόρο μου, τους φροντιστές και την κοινωνική λειτουργό με βοήθησε να δω τι θέλω και να το κάνω πραγματικότητα.», Parwan* Το έργο “FUTURA” υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Άσυλο και Μετανάστευση», (Αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών για την υποδοχή και καταγραφή των αιτούντων άσυλο και για τη στέγαση ευάλωτων ομάδων) που χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (EEA Grants) 2014 – 2021.

Το πρόγραμμα ύψους 16,5 εκ. φιλοδοξεί να συμβάλει στη διασφάλιση της νομικής προστασίας, υποστήριξη και φροντίδα για τους πιο ευάλωτους αιτούντες άσυλο, με έμφαση στα ασυνόδευτα παιδιά. Ο Διαχειριστής Επιχορήγησης για το πρόγραμμα “Άσυλο και Μετανάστευση” στην Ελλάδα είναι η ΣΟΛ Crowe σε συνεργασία με την HumanRights360. Περισσότερες πληροφορίες.