Ви маєте право на працю

Чи знаєте ви, що як біженець і громадянин України, на якого поширюється Спеціальний закон у Польщі, ви маєте право на роботу? Але що не менш важливо – у вас є права на роботі. І у ваших інтересах знати про них.

Відповідно до Спеціального закону, біженці з України мають такі самі права, як і поляки, а саме: право на легальне проживання, працю та оформлення пільг у Польщі.

Пошуки роботи є складним завданням для всіх, особливо якщо ти новачок у цій країні, який тільки вчиться орієнтуватися в новій системі, правилах і ринку праці. Дізнайтеся про свої права, отримуйте найактуальнішу інформацію і знайте, що ви не самі. Ми вас підтримаємо. 

Знайте свої права під час роботи

Знання своїх прав і правил на ринку праці допоможе вам знайти кращу і стабільнішу роботу та  уникнути складних ситуацій. Переконайтеся, що ви знаєте свої права, та чого ви можете очікувати від роботодавця і що робити, якщо ви відчуваєте, що ваші права порушені. Завжди пам’ятайте:

Підпишіть договір до початку або в перший день праці

Ви отримали нову роботу. Це чудова новина. Щиро вітаємо! Роботодавець каже, що ви можете розпочинати працювати відразу, а документи оформите пізніше? Це неправильно.

Кожен, хто починає роботу в Польщі, повинен підписати письмовий договір з роботодавцем не пізніше першого дня роботи. У договорі повинні бути вказані сторони (роботодавець і працівник), вид договору (найпоширеніші: трудовий договір (umowa o pracę), договір підряду (umowa zlecenie) та договір доручення (umowa o dzieło)), дата укладення, вид праці, заробітна плата до утримання податків, дата початку роботи, робочий час. Працівник повинен отримати на підпис договір зрозумілою для нього мовою.

Примітка: заробітна плата, зазначена в договорі, не може бути нижчою за мінімальну заробітну плату (з 1 січня 2023 року вона становить 3490 злотих). Мінімальна погодинна ставка становить 22,80 злотих до утримання податків.

Ви маєте право на відпочинок, особисте життя, хворобу і відпустку

Трудовий договір вимагає від працівника відпрацьовувати встановлений робочий час. На працівника також поширюються правила розірвання трудового договору і правила оплати понаднормової роботи, визначені Трудовим кодексом. Крім того, в Польщі під час розрахунку днів відпустки (і майбутньої пенсії) має значення тривалість трудового стажу.  До стажу зараховується не тільки робота за трудовим договором, а також, наприклад, навчання у професійно-технічному закладі (3 роки стажу роботи), закладах середньої спеціальної освіти таких як технікум (до 5 років), або закладах вищої освіти – 8 років зараховуються до стажу роботи (навіть якщо час навчання був коротшим!). Від тривалості трудового стажу залежить, чи має працівник право на щорічну відпустку тривалістю 26 днів за відпрацьований робочий рік (10 і більше років стажу) чи 20 днів (менше ніж 10 років).

Якщо працівник почав працювати у нового роботодавця протягом календарного року тривалість відпустки визначається пропорційно відпрацьованому у цього роботодавця періоду (за минулий період). Один відпрацьований місяць відповідає 1/12 відпустки. Відпустка є повністю оплачуваною, це означає що працівник має право на таку саму оплату, яку би отримував, якби у той час працював. У разі невикористання будь-яких днів відпустки, припинення чи закінчення трудових відносин, працівник має право на грошову компенсацію за всі невикористані дні відпусток.

Працівник має право на оплату у розмірі 80% за дні,  які знаходився на лікарняному, підтвердженому листком непрацездатності. Якщо лікар виявив що працівник погано почувався до дати огляду, лікарняний листок непрацездатності може бути виданий більш ранньою датою, але не раніше трьох днів перед оглядом.

Перевірте всі права і пільги, які можуть бути корисними для вас

Ви людина з інвалідністю? Ви вагітні чи вже стали батьками? Ви живете в одному місті, а працюєте в іншому? Шукайте інформацію про те, які пільги ви можете отримати, як, скажімо, додаткові дні відпустки для догляду за дитиною тощо.

Польське законодавство передбачає ряд інших спеціальних відпусток для складання іспитів, також протягом часу, потрібного, щоб з’явитися на вимогу державної адміністрації чи органу місцевого самоврядування; для працівника-донора крові для здачі крові; у разі весілля працівника або народження його дитини; у зв’язку з вихованням працівником хоча б однієї дитини віком до 14 років – на 16 годин або 2 дні та інші.